Noppeid IT ajaloost

Kolm lootustandvat ja huvitavat mõtet IT-lahenduste ajaloost millest ei saanud asja.


Raadio Faks (Radio Facsimile)

1934. Aastal tuli W,G,H, Finch välja mõttega, et kui raadiolainetega on võimalik kaugustesse edukalt edastada häält, siis miks mitte edastada nii ka tekste ja pilte?

Raadio ajalehe mõtteks oli, et raadio ülekanne edastab ajalehe sinu kodus olevasse vastuvõtjasse, mis prindiks ajalehe välja. Vastuvõtjad maksid 125 dollarit (tänapäeval teeks see ~ 2400$)  ning neid sai ühendada raadio vastuvõtja kõlariga. Masin joonistas pildid umbes 12 sentimeetrisele paberile mida sai osta 1 dollari eest ning kestis umbes nädala. Protsess ise oli aeglane, võttes umbes 20 minutit, et printida 30 sentimeetrine lehekülg. Aga oli ka võimalus lasta ajalehet printida öösel, 6 tundi oli piisav, et printida kuue leheküljeline ajaleht. 

Videot esimesest masinast on võimalik vaadata siit.

Vastuvõtjad olid aga oma aja jaoks liiga kallid, paber jäi päris tihti kuhugi kinni või suur osa ajalehe sisust jäi paberile printimata. Arengule laastavalt mõjus ka teine maailmasõda, paberi puudulikkuse tõttu ei jätkunud ressursse sellisel kujul ajalehtede tootmiseks. Pärast teist maailmasõda idee unustati kuna kiirustati ehitama uut teletööstust.


Segway

Segway mõeldi välja Dean Kamen'i poolt ning aastal 2001 toodi  "ABC's Good Morning America" programmis avalikkuse ette. Segway sai oma nime inglise keelsest sõnast "segue" mis tähendab sujuvat üleminekut ühelt teisele. Esimene hind oli 4950$ ning akud maksid üle tuhande dollari.

Üks segway kaalus umbes 30 kilogrammi ning suutis liikuda kiirusel 20.1 kilomeetrit tunnis.

Segway kasutab viite pöörlevat ratast, mis võivad vabalt igas suunas pöörata, et võimaldada Segwayl saavutada "ise-tasakaalustus", millele David Kamen'i meeskond lõi fraasi - dünaamiline stabiliseerimine.        


        










15. Juulil 2020 lõpetati ametlikult Segway'de tootmine, kuna leiutis oli hea 20 aastat tagasi firma asepresidendi, Tony Ho sõnul, aga nüüd need on juba liiga vanad ning hinnaga 6000 ja 10000 dollari vahel on kliendigrupid väga väikesed.

Nintendo "Virtual Boy"

1995. aastal avalikustati ning turustati kaasaskantav mängukonsool "Virtual Boy". Müüki minnes ei olnud konsool veel täielikult valmis, aga anti siiski välja, et keskenduda Nintendo tolleaegsele põhiprojektile milleks oli Nintendo 64.
"Virtual Boy"-d reklaamiti kui esimest konsooli mis suudab näidata kujutisi ruumiliselt (Idee oli nagu vana aja virtual reality), Kuna konsool töötas kasutades ainult patareisid, ei olnud väga võimalusi kuhugi mänge arendada. 1996 aastal oli konsoolil ainult 22 mängu ning müügi eesmärke ei suudetud saavutada. ning Nintendo võttis vastu otsuse lõpetada Virtual Boy edasi arendamise. 
Konsooli müüdi 179 dollari eest (2019 aastal on 179 dollari väärtus 310$).


A visitor to a Tokyo software exhibition samples Nintendo's 32-bit "Virtual Boy" three dimensional virtual reality video game system on Nov. 15, 1994.

Viited:


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arendus- ja ärimudelid

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Teistmoodi IT