Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Nädala teemaks on Virginia Shea 10 käsu seast valida üks ning kirjutada oma kogemustest seoses selle käsuga. Ma olen puutunud kui ka puutun kokku ka igapäevaselt nendest käskudest päris mitmega.


Aita piirata sõimusõdu

Minu kogemus on omamoodi seotud ka käsuga "Andesta teistele nende eksimused". Alustades sellest, et kui sa oled internetis tuntud, vahet pole kas avaliku elu tegelane või tuntud millegi muu poolest, selle kuulsusega kaasneb alati ka mingi mõjuvõim, sest pooldajaid igas asjas on kergem leida kui nad ise juba sinu juurde tulnud on (sinu tegemisi jälgivad näiteks sotsiaalmeedias). 

Sõimusõjad üldiselt saavadki alguse sellest, et inimestele ei andestata nende eksimusi ning seetõttu saab tihtipeale lugeda sotsiaalmeedia postituste kommentaaride vahelt erinevaid vaidlusi mis on lõppenud üksteise sõimamisega.

Arvutimänge mängides puutun väga tihti kokku paljude  "toxic behaviour"-iga mängijatega. Eriti mängudes kus on oluline võistlemine, kobisetakse nii enda tiimi kallal kui ka vastu astuva tiimi kallal. Selliseks käitumiseks inimestel ei pea isegi keegi mitte midagi halvasti tegema, kobisemist on sama palju vaenlaste tiimi võidu puhul kui ka kaotuse puhul, ning see ei ole selline, et 1-2 sõna, vaid lähevad päris ruttu üle väga tigedateks kirjavahetusteks. Enda tiimi puhul öeldakse tavaliselt kui halb keegi on ja solvatakse teda selle asemel, et öelda mida võiks paremini teha või siis just hästi öelda, et vähemalt sai proovitud. 

Lahendusi sellele probleemile on kahjuks väga vähe, sest mõnele pakubki lõbu just see kui saavad teistel halvasti öelda sooviga sellest mingi suurem tüli tekitada (Sellistele inimestele ei tohiks kindlasti hoogu juurde anda, lihtne vältida kui talle lihtsalt vastamata jätta). Samuti tuleks ümbritseda siis mängimise puhul end selliste inimestega kes saavad aru, et tegu on kõigest mänguga ja on nõus mängima lihtsalt mängimise kui meelelahutuse pärast mitte ainult võidu nimel. Isiklikult kui näen kuskil mingit tüli kas siis mängus või mitte üritan tihtipeale vahele astuda, et seda ära hoida kuigi suurem osa on siiski neil kes sellega alustasid, neil on võimalus alati vabandada, aga siin tuleb juba eneseuhkus ja ego mängu.


viited:

http://www.albion.com/netiquette/corerules.html

https://cnalifestyle.channelnewsasia.com/trending/online-gaming-flaming-sexism-trolls-12782526



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arendus- ja ärimudelid

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Teistmoodi IT