Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Floppy disks

Flopikettad töötavad samal põhimõttel nagu tänapäeval töötavad mälukaardid, välised kõvakettad, mälupulgad mida ei kasutata ka tänapäeval eriti palju, mõni laeb filme näiteks mälupulgale, et neid vaadata kohas kus ei ole ligipääsu internetile või siis näiteks on vaja arvutile, millel ei ole operatsioonisüsteemi peal, viimane peale laadida.

Flopikettad olid väga populaarsed 70nendatest kuni 90nendate lõpuni. Internet võttis suurel mahul nende tähtsuse ära, kuna andmeid sai edaspidi edastada näiteks e-kirju saates. Alustades 20 cm pikkusest ja mahult 80 kilobaiti mahutavast flopikettast, muutusid nad ajapikku väiksemaks. 1980nendatel oli flopiketta diameeter 9cm ning suutis mahutada koguni 1,44 megabaiti andmeid. Tol ajal ei olnud rohkemat vajagi.

Floppy Disk for Data Storage

Local area networks (LAN)

1960nendatel üha rohkem ülikoole ja laboreid hakkasid kasutama arvuteid, kuna need tegid töö palju kiiremaks ja lihtsamaks, mis tõi kaasa ka vajaduse arvutid omavahel ära ühendada mugavamaks andmete edastuseks ning see likvideeriks vajaduse iga arvuti jaoks eraldi võrk luua näiteks printeriga ühendamisel. Robert Metcalfe ülesandeks aastal 1973 oli ühendada kõik hoones asuvad arvutid omavahel ja esimese Xeroxi laserprinteriga. Kogu see tegevus sai endale nimeks Ethernet.

Arvutid olid omavahel ning ka printeriga ühendatud kasutades koaksiaalkaableid.

Tänu LANi olemasolule saadi arvutite vahelisi andmeid edastada läbi e-kirjade, mis säästis palju paberit ja trükitööd. Tänapäeval võib lugeda mitmete erinevate kohalikke võrkude kohta (LAN'ide). Näiteks Apple Inc. poolt on välja töötatud 1985 aastal AppleTalk, mis võimaldab ühendada LAN võrke ilma eelneva seadistuseta. Ühendatud seadmed määravad automaatselt aadressid ja konfigureerivad kõik muu vajaliku kiireks kasutamiseks.

Viited:

https://www.britannica.com/technology/floppy-disk

https://www.thenationaltv.com/Tech/history-of-lan

https://www.comptia.org/content/guides/what-is-a-local-area-network

https://www.techopedia.com/definition/2631/appletalk

http://what-when-how.com/networking/appletalk-networking/



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arendus- ja ärimudelid

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Teistmoodi IT