Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Copyleft on programmi või mõne muu teose tasuta jagamiseks, mille tingimuseks on ka, et programmi/teose kõik muudetud ja laiendatud versioonid oleksid tasuta. Igal GNU litsentsiga tarkvara puhul peab uus autor välja andma oma modifitseeritud, laiendatud tarkvara samade tingimustega, mis olid algsel tarkvaral.

Kõige tugevama (GNU AGPL) litsentsiga tuleb avalikustada ka tarkvara lähtekood ning edasi arendatud tarkvara peab samuti kandma AGPL litsentsi, samuti ka AGPL litsentsi kandva tarkvara veebipõhine tugi peab olema avatud lähtekoodiga, selline litsents on näiteks programmil OnlyOffice, mis on oma tööpõhimõttelt sarnane Microsoft Wordile, Excelile kui ka PowerPointile. Kuid on neist lihtsam mis tõttu on ka võimalusi vähem.

Tugevam (GNU GPL) litsents nõuab peaaegu sama mis AGPL litsents, sama litsents tuleb igale edasi arendatud tarkvarale, aga kui tarkvara pakub internetis tuge, ei pea selle lähtekoodi avaldama. Näiteks toon arvutimängud Amnesia: A Machine For Pigs ja Amnesia: The Dark Descent, tegemist on õudusmängudega millel on GNU GPL litsents, kuna mängu modifitseerimine on olnud väga suur osa mängudest, tahetakse mängu modifitseerijatele midagi tagasi anda ning, et neil oleks võimalik kergemalt mängu uusi laiendusi luua, otsustati seda pakkuda läbi GPL litsentsi. Mainitud on ka, et see ei tähenda, et mäng oleks tasuta, lihtsalt tähendab, et lähtekoodi võib kasutada nii nagu soovitakse, kuni seda kasutatakse õigesti (litsents peab edasi kanduma)

Nõrgem (GNU LGPL) litsents rakendub peamiselt lähtekoodile, mida võib kopeerida, levitada ja modifitseerida tingimusel, et muudatused on LGPL litsentsiga. Aga kui lähtekoodi edasi arendada siis peab ka edasi arendatud tarkvara lähtekoodi avalikustama. Sellise litsentsiga on näiteks VLC media player, mida saab kasutada videote esitamiseks, audiofailide kuulamiseks nii erinevatel arvutite operatsioonisüsteemidel kui ka erinevatel telefonide operatsioonisüsteemidel.

Puuduv, näiteks (BSD) litsents lubab täieliku vabadust tarkvara suhtes, tingimusel, et tarkvaral on BSD litsents. Näiteks tooksin Mumble, internetis peetavate kõnede jaoks loodud tarkvara.

(X11) Litsentsi puhul on samuti täielik vabadus, tingimuseks on originaalse litsentsi kaasamine, kuid erinevalt MIT litsentsist, keelab X11 litsents autoriõiguste omanike nimede kasutamist reklaami eesmärgil ilma omanike nõusolekuta.

(Apache) Litsents erinevalt GNU GPL litsentsist ei nõua enda tarkvara versiooni avalikustamist, ning seda võib ka teha teise litsentsi all. Aga mitte muudetud osad koodis peavad jääma Apache litsentsi alla. Näiteks tooksin Android (operating system) milles põhjendatakse Apache litsentsi valikut vabadusega.


Viited:

https://opensource.com/resources/what-is-copyleft

https://www.gnu.org/licenses////po/copyleft.hr-en.html

https://www.gnu.org/philosophy/categories.html#ProprietarySoftware

https://www.gnu.org/gnu/thegnuproject.html

https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.en.html

https://www.gnu.org/licenses/lgpl-3.0.en.html

https://www.mozilla.org/en-US/MPL/2.0/

https://www.gnu.org/licenses/agpl-3.0.html

https://resources.whitesourcesoftware.com/blog-whitesource/apache-license-questions-answered

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arendus- ja ärimudelid

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Teistmoodi IT