Info- ja võrguühiskond


Eesti infoühiskonna arengukava 2020, 2. peatükk

2012-2013. Aastast pärineva infoühiskonna visioonist Eestile on välja toodud neli visioonipuntki, arengut on ennustatud nii elukvaliteedis paranemises, kultuuri levikus, tööhõive- ning ka tootlikkuse suurenemises.
Praeguseks kõige täpsemalt realiseerinud visioonipunkt on minu arvates "Kõrgem tööhõive", mis on saavutanud oma esikoha tänu (kuigi kriis ise on negatiivne) koroonakriisile, näiteks 2019 aastal ei oleks seda visioonipuntki esikohale paigutanud. Suur hüpe toimuski selle aasta kevadel mil karantiini tõttu pidid paljud firmad uksed sulgema, aga töö/kasumi säilitamiseks hakati looma e-poode ja otsiti võimalusi töötada distantsilt mida saavutati tänu IKT (Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia) võimalustele. Areng ei ole toimunud mitte ainult töökohtades vaid ka hariduses kus õpilastel on võimalik kodust õppida ilma kooli kohapeale minemata ja neil on võimalus luua endale ise sobiv keskkond õppimiseks.
Kõige vähem realiseerinud visioonipunkt on minu arvates "Elujõuline Eesti kultuuriruum" mille all peetakse silmas Eesti kultuuripärandi kättesaadavust ja levimist kogu maailmas ja väärtuslikuim osa sellest on digitaliseeritud. Eesti kultuuripärandeid uurides on raske internetist midagi kindlat leida mis tõttu on kultuuripärandi levikut suisa võimatu ennustada. Teiseks on välja toodud eesti keele arenemine internetis. Kuigi paljud igapäevaselt kasutatavad e-teenused/sotsiaalmeedia lehed on kättesaadaval eesti keeles (sealhulgas youtube, google, facebook) siis endiselt paljud igapäevaseadmed ei oma endas eesti keelt näiteks võib tuua Apple'i tooted. 
Esimene punkt "Inimeste parem elu" ei sobi kõige enam ega ka kõige vähem realiseerunud visioonipunktiks, sest toodud on kuus erinevat punkti millest enam kui pooled on realiseerinud, näiteks on Eestis jätkuvalt vaba ja avatud infoühiskond. Inimesed on muutunud nn targaks tarbijaks, kasutavad rohkem e-poode jne, enim kasutatavad teenused on muutunud väga lihtsaks ja mugavaks, näiteks pangandusega seotud teenused on kättesaadavad kõikjal ja kõigile. Ülejäänud kolm punkti ei ole realiseerinud või on seda teinud vähesemal määral kui võiks.
Viimaseks punktiks "Kõrgem tootlikkus" on nähtud IKT-lahenduste kasutamist enamikes majandusharudes mis on nüüdseks ka juhtunud, Eestisse tullakse uudseid IKT-lahendusi katsetama on samuti tõene kuna siit on saanud alguse päris mitmed suured projektid, aga ülejäänud visiooni alapuntkid on jällegi realiseerimata jäänud või seda teinud vähesel määral.



Viited:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arendus- ja ärimudelid

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Teistmoodi IT