IT juhtimine ja riskihaldus

IT juhtide juhtimistüübid on põhiliselt samad mis on ka teistes valdkondades. Nendeks on juht, suhtleja, treener, mentor, arengumootor ja ülemus. Järgnevalt toon kahe tuntud IT-juhi näitel ka kahe erineva juhirolli näiteid.

Esimeseks juhirolliks mille mina valisin on arengumootor. Mis on sisult juhi poolt tiimile tagada kaasaskäik ajaga ning innovaatiline õhkkond. Tesla kui elektriautode lipulaev ja SpaceX on minu meelest väga hea näide innovaatilisest keskkonnast. Elon Reeve Musk näeb igas asjas tulevikku, ta ei karda ette võtta uusi projekte mida teised võimatuks peavad ning isegi kui ta ebaõnnestub, õpib ta sellest seda, et probleemile lahendust otsida uue nurga alt kuni lahendus on leitud. Ta ei arva, et kedagi peaks tööle võtma ainult koha täiteks vaid tuleb palgata õige inimene esimesel korral. Samuti on Elon ka noorest peale orienteeritud õppimisele ja enesearengule mis üleüldse tõi ta sellesse punkti kus ta tänasel päeval on.

Kuigi kõik kõlab väga hästi siis endised Muski juhtimise all töötanud on jaganud ka kriitikat tema juures töötamise kohta, argumentideks on toodud, et ta avaldab survet kogu oma juhtivale meeskonnale, et keegi ei julge talle isegi vastuväiteid kindlate asjade suunas pakkuda. Samuti kiidetakse teda sama asja poolest, suur osa töötajatest kes temaga algselt ei nõustunud avastasid hiljem, et Muski'l siiski oli õigus.

Teiseks juhitüübiks on mentor, mentori juhi autoriteet tuleneb tema teadmistest ja isiksuseomadustest, mis on eriti oluline kui on vaja pikemaajalist lähedast koostööd väheste inimestega. IT-juht mentori kohal toon näitena Satya Nadella, kes on alates 2014. aasta veebruarist Microsofti tegevjuht. Satya Nadella võttis Microsofti üle ajal mil aktsiahind oli aeglustunud ja aktsiahindu 2020. aasta seisuga vaadates on need tõusnud 150 USA dollari võrra viiekümnelt dollarilt kahesaja dollarini. See on juba märk, et Nadella on juhtimisega hästi hakkama saanud, aga kuidas ta seda teeb? Ta võitis oma tiimi usalduse saates töötajatele meil, mis suutis väga ruttu võita töötajate usalduse ning algatas igakuise "ask me anything" seansi. Töötajad saavad küsida, arutada temaga kõike ja ta tahab samuti ka oma tiimi autentsust maksimeerida. Ta võttis vastu firmas edukalt suuremaid muutuseid, milleks oli näiteks firma töö fokuseerimine pilve ehitamiseks mille tulemusel on Microsoft täna, 2020. aasta oktoobris ühes oma kõrgeimas punktis seni.


Viited:

https://www.predictivesuccess.com/blog/elon-musk-top-10-leadership-lessons/

https://www.t-three.com/soak/insights/4-things-elon-musk-can-teach-us-about-effective-leadership

https://ideas.bkconnection.com/examining-the-leadership-style-of-microsoft-ceo-satya-nadella

https://www.linkedin.com/pulse/uncovering-leadership-style-satya-nadella-mekonnen-kassa

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Arendus- ja ärimudelid

Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus